ŽIVLJENJSKI SLOG

Malo zasebnosti, prosim!

Sem prerokovalec. 😉 Prepričan sem, da ima 99,9 % ljudi, ki bo prebralo tale moj zapis na blogu za svoj glavni e-poštni račun Gmail. Morda si podjetnik ali podjetnica, vendar pa tudi v poslovnem svetu nastopaš z Gmailom. 🙂 Poznam, kar nekaj podjetij, ki imajo e-pošto npr. ime.priimek@nekopodjetje.si, toda ko pogledaš »izvorno kodo« ugotoviš, da njihov poslovni e-mail dejansko pride z Gmaila.

Z Gmailom se vpisujemo na Facebook, Linkedin, Twitter in ostala družabna omrežja, kupujemo on-line izdelke, dobivamo pomembna poslovna sporočila, poslovne tajnosti in še marsikaj drugega, kar morda ne bi ravno dali v javnost in na vpogled vsem. Ves čas smo z svojim Androidom priključeni na Facebook in Gmail in tako (če seveda nismo dobro pogledali nastavitev) praktično ves čas izdajamo svojo lokacijo. Si sploh predstavljaš kakšna »masa podatkov« se vsak dan steka na Google?

Bentimo nad finančno in begunsko krizo, se pritožujemo kakšna je vlada in kaj bi morala (in ne bi morala) storiti, a po drugi strani smo svoje življenje zastonj prodali največjim svetovnim korporacijam. Svojim otrokom sploh ne znamo več povedati kaj je to zasebnost, saj jih že v osnovni šoli naučimo, da je njihovo najpomembnejše razmerje z njihovim pametnim mobilnim telefonom.

Hodimo po ulici, bolščimo vsake toliko časa v ekran svojega pametnega telefona in smo v pričakovanju naslednjega piska za mail, Facebook sporočilo ali za naslednji lajk. Hura! Živela sodobna tehnologija! Če tega piska ni, pa smo žalostni, jezni, nesrečni in lahko postanemo celo depresivni.

Vse, kar počnemo v svojem življenju, damo na ogled na Facebooku, Twiterju in še kje drugje. Delimo svoje veselje, srečo, žalost, ljubezen, hrepenenje, frustracije, jezo … navdušeno podpisujemo peticije proti nasilju živali in za več miru na svetu, ker se nam zdi, da tako nekaj storimo za večje dobro v svetu.

Ko brskamo po spletu to počnemo večinoma z Google Chrome, pri tem pa smo ves čas vpisani v svoj Gmail e-poštni predal. Seveda nam striček Google veselo sledi, vsakemu našemu gibu, iskanju in vpogledu.

Potem pa nekega dne z grozo ugotoviš, da Google in Facebook vesta več o tebi, kot veš še ti sam, kot si lahko ogledaš v govoru Arala Balkana – Brezplačno je laž (vklopi angleške podnapise za lažje razumevanje) ter v videu, ki je na TedTalku in v katerem Andy Yen govori o zasebnosti naših e-poštnih sporočil.

Velja pa si ogledati tudi naslednje video posnetke, ki ti bodo odprli oči:

Za primer o tem, kako poceni smo prodali svojo zasebnost korporacijam pa naslednja dva primera.

Škatlica cigaret stane od 3,00 do 5,00 € in če pokadimo eno škatlico na dan to znese od 90,00 do 150,00 € na mesec, kar pomeni na leto od 1.080,00 do 1.800,00 € (pač odvisno katero znamko cigaret kadimo).

No, da ne bomo le o kadilcih. Recimo, da v lokalu popijemo eno kavico na dan in vzemimo, da nas kavica pride le 1,00 € (itak vemo, da nas stane vsaj 50 centov več) in to pomeni 30,00 € na mesec oz. 360,00 € na leto.

Po drugi strani pa nam je težko dati 12,00 € na leto, zato da bi imeli zasebni e-poštni predal, ki je brez oglasov in takšnega ali drugačnega »trackanja«. Da, prav si prebral-a in nič se ne hecam, saj že za 12,00 € na leto lahko dobiš brezplačni e-poštni predal, ki vključuje 2,00 GB prostora.

Koliko te dejansko pride tvoj zasebni e-poštni predal oz. kako do njega? Ena možnost je ta, da si kupiš domeno (le-ta pride od 10,00 do 16,00 € na leto) in gostovanje na strežniku (to pride od 20,00 do 50,00 € na leto, odvisno koliko prostora želiš). Na ta način imaš svoj e-poštni predal, ki je lahko npr. ime@priimek.si.

Druga možnost pa je, da si kupiš svoj e-poštni predal pri katerem od spodaj navedenih ponudnikov:

Preveri ponudbo in se sam-a odloči kateri ti najbolj ustreza. Osebno lahko povem, da imam s Posteo.de izjemno dobre izkušnje in da te tam pride e-poštni predal le 1,00 € na mesec, poleg tega pa lahko izbereš tudi alias s .si končnico in uporabniški vmesnik za e-pošto je v slovenskem jeziku. 🙂

Zanimiva opcije so tudi Runbox, saj ima le-ta strežnik na Norveškem, Unseen, ki je na Islandiji ter ProtonMail, ki je v Švici. Vse te tri države niso članice EU, tako da je pri njih v veljavi drugačna zakonodaja, kar se tiče zasebnosti.

Ko govorimo o potrošnji takšnih ali drugačnih dobrin, včasih sploh ne pogledamo na ceno in si privoščimo zadeve tudi za 100, 500 ali 1.000 €, toda ko govorimo o ceni svoje zasebnosti pa smo večkrat še bolj škrti kot je Stric Skopušnik iz Disneyevih risank.

Zasebnost v sodobnem svetu je bolj pomembna, kot si mislimo, saj pomeni našo pravico do svobode. Upam, da sem ti s temle zapisom vsaj malo odprl oči in ti dal misliti. S tem, ko se odpoveš Gmailu kot glavnemu e-poštnemu predalu in se odločiš za njegove alternative narediš velik korak do večje zasebnosti in svobode.

P.S. Tudi če si pri Hotmailu ali Yahoo mailu – zadeva je ista, kar se tiče zasebnosti, sledenja uporabniku in ciljanih oglasov. Mikko Hypponen v videu, ki sem ti ga malo prej omenil pravi, da smo bolj iskreni z spletnimi brskalniki (Google, Yahoo, Bing …) kot pa s svojimi družinskimi člani in da spletni brskalniki vedo več o nas, kot naši družinski člani. Resnično in hkrati žalostno, kajne? 🙁

Pridruži se debati ...

Komunikacija iz srca in ljubezni
Komunikacija iz ljubezni in srca
Nezavedni razlogi v partnerstvu
Nezavedni razlogi za težave v partnerstvu
Koristi seksa
Koristi seksa
Kako se zaljubiti?
Kako se zaljubiti?
kaj-je-tvoj-izgovor
Kakšen pa je tvoj izgovor?
Največji motivator
Največji motivator je …
Bodi kot laser
Bodi kot laser, če želiš uspeti
Vsaka pot nekam pelje
Vsaka pot nekam pelje …
Komunikacija iz srca in ljubezni
Komunikacija iz ljubezni in srca
Nezavedni razlogi v partnerstvu
Nezavedni razlogi za težave v partnerstvu
Kako se zaljubiti?
Kako se zaljubiti?
Ali je to res?
Ali je to res?
Koristi seksa
Koristi seksa
Kateri vitamin D3 izbrati?
Kateri vitamin D izbrati?
clanki-o-hooponoponu
Članki o Ho’oponoponu
Kaj je to intoniranje?
Kaj je to intoniranje?
Vsaka pot nekam pelje
Vsaka pot nekam pelje …
pot-miru
Brezjanska pot miru
Novo leto 2018
Skok v nov čas
Kaj rabimo za preživetje?
Kaj dejansko rabimo za preživetje in srečo?

Brezplačni e-mesečnik
KORAKI DO USPEHA

Ob prijavi na e-mesečnik dobiš za DARILO E-tečaj 101 KORAK DO USPEHA
in več navdihujočih brezplačnih e-knjig!

Hvala! Uspešno ste se prijavili na e-mesečnik. Svojo prijavo morate še potrditi s klikom na povezavo v e-mailu, ki ga boste dobili čez nekaj trenutkov.

Napaka. Prosimo preverite vsa polja.