ŽIVLJENJSKI SLOG

Nikoli ne verjemi “napovedovalcem” prihodnosti

Predlagam ti, da začneš razmišljati s svojo glavo in da podvomiš o vsem, kar objavijo mediji in takšni ali drugačni napovedovalci, prerokovalci in vedeževalci. Pri tem ni važno ali so to makroekonomski izvedenci s svojimi doktorati, borzni posredniki s svojimi milijoni ali ugledne in medijsko poznane osebnosti.

Vedno, ko boš v medijih ali kjerkoli drugje, zasledil-a kakšno napoved se za trenutek ustavi in namesto, da takoj le-temu prikimaš, bodi dvomljivec oz. dvomljivka. Podvomi v to napoved, poišči še kakšne druge (nasprotne) podatke in informacije na to temo. Razišči koliko % napovedi tega »prerokovalca« se je v preteklosti uresničilo. Ta podatek je ključen, spregledajo pa ga vsi.

V knjigi Umetnost jasnih misli, avtorja Rolfa Dobelli-ja sem zasledil naslednjo zanimivo informacijo na temo napovedovanja: Philip Tetlock, profesor na univerzi Berkeley je ovrednotil 82.361 napovedi 284 strokovnjakov v obdobju desetih let. Te zanima rezultat? Presenetil te bo …

Napovedi strokovnjakov so bile pravilne v le nekaj več primerih, kot če bi jih izdelal naključni generator. Presenetljivo so se za najslabše napovedovalce izkazali ravno tisti, ki v medijih uživajo največjo pozornost, ter med tistimi, ki napovedujejo katastrofe in razpade.

Ali si opazil-a, da ti »strokovni napovedovalci« nikoli ne odgovarjajo in niso kaznovani za svoje napačne napovedi? Ne z izgubo denarja, ne z izgubo ugleda, ne z izgubo službe. Napačna napoved zanje nima bolečih posledic, če se napoved uresniči, pa so deležni pozornosti, publicitete in dobro plačanih svetovalnih delovnih mest.

In kaj me je spodbudilo k današnjemu zapisu na blogu? Vremenarji so ga spet »kiksnili«, saj snega v takšni količini kot so ga napovedovali (Hvala Bogu!) ni bilo. Včeraj so v strahu pred snegom zaprli meje, tovornjake pustili čakati in v Revozu so morali ustaviti proizvodnjo.

Ali bodo vodilni v ARSO in mediji, ki so vse to še potencirali, kaj odgovarjali za svoje »napačne« napovedi ter gospodarsko škodo zaradi ustavitve proizvodnje v podjetjih? Seveda ne, a ko bo njihova (vremenska ali gospodarska) napoved pravilna, takrat bodo zagotovo ti isti napovedovalci v različnih medijih medijsko izpostavljeni in opevani.

Pridruži se debati ...

Komunikacija iz srca in ljubezni
Komunikacija iz ljubezni in srca
Nezavedni razlogi v partnerstvu
Nezavedni razlogi za težave v partnerstvu
Koristi seksa
Koristi seksa
Kako se zaljubiti?
Kako se zaljubiti?
kaj-je-tvoj-izgovor
Kakšen pa je tvoj izgovor?
Največji motivator
Največji motivator je …
Bodi kot laser
Bodi kot laser, če želiš uspeti
Vsaka pot nekam pelje
Vsaka pot nekam pelje …
Komunikacija iz srca in ljubezni
Komunikacija iz ljubezni in srca
Nezavedni razlogi v partnerstvu
Nezavedni razlogi za težave v partnerstvu
Kako se zaljubiti?
Kako se zaljubiti?
Ali je to res?
Ali je to res?
Koristi seksa
Koristi seksa
Kateri vitamin D3 izbrati?
Kateri vitamin D izbrati?
clanki-o-hooponoponu
Članki o Ho’oponoponu
Kaj je to intoniranje?
Kaj je to intoniranje?
Vsaka pot nekam pelje
Vsaka pot nekam pelje …
pot-miru
Brezjanska pot miru
Novo leto 2018
Skok v nov čas
Kaj rabimo za preživetje?
Kaj dejansko rabimo za preživetje in srečo?

Brezplačni e-mesečnik
KORAKI DO USPEHA

Ob prijavi na e-mesečnik dobiš za DARILO E-tečaj 101 KORAK DO USPEHA
in več navdihujočih brezplačnih e-knjig!

Hvala! Uspešno ste se prijavili na e-mesečnik. Svojo prijavo morate še potrditi s klikom na povezavo v e-mailu, ki ga boste dobili čez nekaj trenutkov.

Napaka. Prosimo preverite vsa polja.